02 November 2009

jiwa demokrasi..

demokrasi..satu prkataan yg paling kontroversi kt malaysia nie,mcm2 berlaku sbb prkataan nie la.. Ramai yang masih lagi tak faham dengan maksud demokrasi nie, so sebab 2 la byak bende nonsens yg berlaku d sebabkan bende nie..
tapi kali nie ak nak cite pasal DEMOKRASI DAN PBB..
emm baru baru nie ak ad bace kt paper,ada satu rencana tu yg di tulis oleh Tun Dr.M
ak tertarik sangat dengan idea dgan pandangan die,
...negara negara kuasa besar sibuk mempromosikan demokrasi ke seluruh dunia, contoh nye mcm AS yg sgup hantar hillary clinton untuk pjuk negara Myanmar supaya tukar corak pemerintahan junta tentera kepada demokrasi... tp persoalan nye AS sendiri x amalkan demokrasi,mmg la die org amalkan sistem tu utk pilih presiden n kabinet,tapi negara2 maju nie die sbenarnye mencabuli asas demokrasi kt PBB.. knape ak ckp mcm tu?? sebab cube kita tgok 5 negara yag ad kuasa veto nie, merek telah menidakkan hak negara2 laen dengan kuasa veto nie, contohnye mcm nie, isu tntg penindasan israel terhadap palestin,majoriti anggota PBB menolak dan membantah peperangan ini,tetapi dengan hanya kuasa sebuah negara maju yg mmiliki kuasa veto,
telah menidakkan hak nagara2 yg menolak peperangan ini...
tengok,
jelas terbukti,mereka sebenarnye x amalkan konsep demokrasi kat PBB,
klu mereka amal n hormati prinsip demokrasi tentunya suara majoriti
diterima sebagai keputusan yg perlu di buat,bkan mengikut telunjuk sebuah negara yg hanya mementingkan kepentinagn mereka daripada kemanusiaan sejagat..
inilah kisah tentang demokrasi..

No comments:

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...