15 September 2010

TRAGEDI RAYA:EPISOD 2-dugaan raya..

setiap kali tiba hari raya mesti ada dua perasaan yang wajib dirasa. antaranya gembira dan sedih. Sedih kerana meninggalkan ramadhan, gembira kerana meraikan kemenangan.

apabila kita gembira, sebenarnya kita sedang menunggu untuk berduka. setiap ketawa akan dibalas dengan tangisan akhirnya. macam-macam peristiwa berlaku raya tahun nie. bunuh, kemalangan, dan sebagainya. tapi apakah semua ini??
antara tragedi yang paling hangat sekarang ialah kes pembunuhan pengasas produk kosmetik yang bergelar datuk. apalah nasib seorang usahawan yang dahulunya masa miskin dicerca, tetapi bila sudah berjaya ada pula insan yang iri hati. bila kita lihat perjalanan hidup usahawan ini, kita sepatutnya berasa bangga dengan pencapaiannya yang amat membanggakan. seorang wanita kental yang mengharungi usia rumahtangga dengan penuh dugaan dan ujian, dan akhirnya ditemukan kejayaan hasil usaha titik peluhnya sendiri.
namun penhujung riwayatnya diakhiri dengan penuh tragis. sebagai seorang manusia, tiada perasaankah pembunuh tu??
hari ni terbaca dalam utusan, kisah sedih seorang lelaki bergelar anak,suami dan bapa.
kisah tragisnya bermula apabila dia kehilangan isteri tercinta kerana komplikasi ketika bersalin. selepas selesai menguruskan jenazah isteri, terima pula berita pemergian bonda tercinta, dan akhirnya tika selesai urusan pengkebumian bonda, terima panggilan dari hospital mengenai kehilangan anak yang masih lagi kecil dan belum lagi sempat dipanku olehnya..
alangkah sedih hati beliau, kehilangan 3 insan tercinta dalam waktu 3 hari berturut-turut. dugaan maha hebat ini hanya untuk insan yang terpilih dan amat kuat..moga dugaan ini memberikan kekuatan dan kesabaran yang tinggi buat mereka yang diuji oleh Allah swt..kita sebagai manusia tak lari diuji dan berbuat kesalahan..
moga kedatangan syawal ini memberikan kita satu makna yang amat berguna untuk kia menempuh hari2 yang bakal mendatang..
buat insan yang telah pergi dalam keluarga besar ku..atok, embah,kak junai,dan insan terdekat, juga buat sahabat ku yang juga telah pergi buat selamanya,buat guruku yang juga telah menghadap illahi, tidak lupa para pejuang negara..setangkai doa buatmu disana..moga aman dan bahgia disis orang yang beriman..
Al-fatihah..

14 September 2010

TRAGEDI RAYA:EPISOD 1-duit raya

hari ni sudah menjelma raya yang ke lima..
sedar tak sedar cepat sungguh masa berlalu,
teringat mak aku cakap, nak tunggu raya memang lama,
bile dah raya rasa sekejap je masa..

bile sebut pasal raya, mesti kita teringat jugak kat duit raya kan..
sapa tak nak duit raya,
aku ada kisah pasal duit raya ni..

masa aku umur...(entah aku tak pasti)
masa tu aku masih sekolah rendah,
masih budak-budak lagi,
ada satu hari,
kami beramai-ramai keluarga mak pergi beraya rumah mak long aku,
masa tu malam,
kami pon sibuklah bergembira, makan kuih raya,
borak2, yang aku ni kanak2 kan,
ape lagi berlari sana, berlari sini la,
dalam pukul 11 malam kami pon dah nak balik,
lepas tu ada la sepupu aku, anak mak long aku nie,
dia nak bagi duit raya..
aku yang nampak ni teruslah pergi kat dia terus mintak duit raya!!
(tak malu betol)
lepas tu sepupu aku ni pon cakap,
'eh ape nie mintak duit raye?'
dia terus bagi duit raya kat orang lain dulu..
aku masa tu macam malu jugk la..
tapi budak kan..
aku terus keluar rumah tu,
tak nak dah duit raya tu,
masa tu aku tak kisah langsung pasal duit raya tu,
dan aku benci sangat2 kat sepupu aku tu,
sampai rumah mak aku pon tau,
then dia pujuklah aku...
itulah kisah duit raya aku..sampai sekarang bila aku pergi rumah mak long aku
aku akan ingat peristiwa tu,
dan sampai sekarang aku tak berapa ngam dengan sepupu belah mak long aku..
huuuu...

03 September 2010

peristiwa ketika balik raya..

inilah kali pertama aku balik kampung naik komuter..


bertolak dari KAB pukul 9.55 pagi,
ramai sangat masa tu tunggu bus,
yela hari jumaat kan, hari last kat upsi untuk edisi ramadhan kali nie..
tapi alhamdulillah..sampai juga aku ke kampus pukul 10.10 pg..
aku tunggu kawan aku kat kampus, sebab rumah kami dekat,
jadi balik raya sama la..
sampai kat komuter terus beli tiket dan tunggu komuter sampai,
tepat jam 10.55 komuter pon mula bergerak..


nak dijadikan cerita sampai kat rawang adalah pertukaran train,
jadi aku pon keluar la..sedar2 je handphone aku hilang!!
aku dah gelabah gile masa tu,
aku terus masuk dalam train yang aku naik tadi balik,
aku terus cari atas kerusi, bawah kerusi,(dengan menebalkan muka)
masa tu ramai mula masuk train tu,
tapi aku dah tak kisah, malu pon malu la,
yang penting fon aku,
cari..cari..tak jumpa jugak!!
aku suruh kawan aku kol,
tiba-tiba aku dengar bunyi fon aku,
cari punya cari.......................
rupa-rupanya dalam sweater aku rupanya..adoi!!!!
malunya!!!!!
kisah yang kedua..
masa ni aku dah lega..
fon aku yang 'hilang' dah jumpa..
aku pon duduk la berhimpit-himpit.
agak ramai masa tu,
sebelah kanan aku perempuan, sebelah kiri aku lelaki,
samapai dekat stesen kl sentral kot, laki nie pon turun,
duduk la sorang mamat negro nie sebelah aku,
dari gerak geri aku rasa die nie muslim..
train pon bergerak,
samapai stesen seterusnya,
masuk la orang..
tiba-tiba ada sorang pak cik tua masuk,
aku dalam dilema,
nak bangun ke atau buat-buat tido,
tiba-tiba, mamat negro ni bangun dan suruh pak cik tu duduk!!
emmmmm...errrrr....maluuunya....
sepatutnya aku la kan..
tengok, bangsa lain dari negara yang tak terkenal pon dengan
adab sopan, tapi menunjukkan adab yang paling sopan..
aku terkesima masa tu...
huhu
inilah peristiwa balik raya aku kali nie...
SELAMAT HARI RAYA!!

01 September 2010

pengalaman yang sangat berharga..

kadang-kadang susah kita nak menilai sesuatu pengalaman tu kan..
hari nie tinggal beberapa hari saja nak raya(seminggu kot),
dalam tempoh puasa ni, banyak pengalaman baru yang aku dapat..
antaranya inilah kali pertama aku berpuasa sebagai seorang pelajar u..
nak kata berbeza..tak la sangat,
tapi rasa lain la jugak,

teringat dulu masa dekat matrik,
setiap kali buka aku mesti akan buka kat masjid dengan syay,
kite orang tak pernah miss buka kat masjid,(alim tau..)
tapi since aku duduk kat u nie, tak pernah pon sekali buka kat surau..
sedih je rasa..

emm nak cerita,
27/8 ari tu aku berpeluang la ikut satu program nie,
melawat dan berbuka puasa bersama anak-anak rumah siraman kasih,
masa nak pergi tu macam-macam dalam hati nie,
ape la yang ada kat sana kan..

sampai je, kami disambut oleh anak-anak kecil yang comel-comel,
rumah yang kami melawat tu memang khusus untuk budak2 sekolah rendah sahaja..
kami bersama kanak2 tu dari pagi sampai la ke terawih,
seronok sangat dengan budak2 tu,
tapi..bile kita tengok wajah die orang, timbul dalam hati nie,
'die orang nie diuji dengan kehilangan orang yang tersayang, tapi masih lagi mampu untuk tersenyum riang'
sayu sangat bile tengok die orang..
paling aku tak dapat lupa,
ada salah sorang budak tu,
die tanya aku, aku balik kampung tak raya nanti..
aku dalam hati tak tau nak jawab apa,
sedih sangat masa tu, tapi aku jawab juga walaupun dengan sebak..
yela nak puaskan hati die orang kan..
ada pulak tu tanya aku kampung kat mana,
die orang tanya sungguh-sungguh,
aku pon jawab la dengan sungguh-sungguh,
xnak la nanti die orang cakap apa pulak.

semua budak-budak tu memang baik,
die orang dididik dengan baik,
rajin sangat,
sampai apa yang aku pegang die orang nak tolong bawa kan..
ada tu sampai berebut, hehehe inilah jiwa kanak-kanak yang bersihkan..

ada juga yang manja,
terutamanya Salman..
budak nie manja sangat,
ada satu aktiviti tu die satu group dengan aku,
die asyik pegang tangan aku je..
ntah la..
aku rasa sayu dan sayang sangat dengan die orang nie,
rasa macam tak nak balik je..
mungkin satu hari nanti kita akan jumpa lagi ye adik2,
moga die orang semua menjadi anak yang soleh, dan berjaya di dunia dan akhirat..
inilah pengalaman aku yang sangat berharga bagi ramadhan kali nie,
semoga aku akan jumpa ramadhan yang akan datang,
dan memperoleh pengalaman yang berharga lagi..insyaallah..
amin..

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...