27 July 2010

keTAKSUBan yang baru bermula..

taksub.. apa taksub??

kali ini aku nak ceritakan kisah yang melanda kawasan 'kejiranan' aku..
siapa terasa sory naik lori la ye, hehehe
dua hari lepas, student-student freshie UPSI mula dapat password untuk akses internet, atau dah boleh online dengan UPSI_JARING. bila semua nie bermula, kawasan 'kejiranan' aku seolah-olah semua orang sibuk menyiapkan kerja, masing-masing menelaah laptop macam nak makan je laptop tu. tapi realiti, facebook 'tugasan' yang terpaksa disiapkan walaupun terpaksa tidur sampai pukul 3 pagi!! dahsyat!!

Inilah penangan wifi kan, semua sibuk dah sekarang nie, tapi bila lecterer tanya soalan masa kuliah blur pulak! jawapan dah ada dah dalam kepala, tapi terbelit dengan tugasan di farmville, aduh.. buah-buah belum tuai lagi, sayur-sayur dah ranum, haiwan ternakan da tak terjaga, rindu pulak dekat lembu,kambing, kucing, dan b@&%.. tu baru dekat farmville, kat mafia war lagi belum sentuh lagi, ada team ajak gaduh belum lawan lagi, duit simpanan dah nak habis, aduh.. banyak nye masalah..

tu baru dekat facebook, twitter lagi belum cerita. 'kawan-kawan' belum tegur lagi(entah kenal ke tidak) tak respond lagi kat update si budak tu, status sendiri pon tak update lagi. gambar semalam masa makan nasi tak upload lagi, video masa ternampak kucing melintas jalan sambil pimpin anak pon tak upload lagi..aduh.. banyak lagi tak buat ni.

lain-lain..lagu-lagu baru tak download lagi, movie baru yang tak sempat tengok wayang(ptptn tak masuk lagi) tak download lagi, ish! ini tak boleh jadi nie, hari nie kena siapkan juga, tak kira la tak tidur pon tak apa, asalkan semua benda nie siap! complete!

tapi kan..tutorial discrete ada sentuh tak? discussion olahraga pergi tak semalam? meeting kelab petang tadi ada tak pergi? emm yang lecterer ajar semalam dah buat revision ke belum?? assignment dah siap ke belum?? dateline esok! emm macam mana nie?? emm xpela, buat sikit-sikit,esok lusa ada lagi..

inilah kisah kita kan..(aku tak la) bila dah kemaruk dengan intenet, semua kerja manual dah tak pandang..tak apalah..

buat yang mengalami simtop-simtop keTAKSUBan, baik lah anda berjumpa dengan dr jiwa ya, dr asmara pon boleh jugak..
selamat berTAKSUB!!!

23 July 2010

forum alam sekitar

bila sentuh tentang universiti ni, semua orang akan rase kagum dan excited teramat sangat. Sebab dalam mind set dia orang yang budak-budak u ni semua nya hebat-hebat berlaka, tapi...

hari ni aku berkesempatan tengok pertandingan Forum Alam Sekitar, kat UPSI. Pertandingan nie terbuka untuk mana-mana ipta atau sekolah nak masuk, tapi kebanyakkan yang masuk budak sekolah la..
aku datang lambat sikit, terlepas satu kumpulan buat forum, jadi aku pon tengok kumpulan yang kedua, dari UKM.. Emm pengerusi majlis die ok, suare pon sedap, cume ahli panel je yang x ok sangat. then ada lagi satu group ni mewakili jabatan Biologi, UPSi..susah nak cakap macam mane, sebab nampak sangat x profesional, macam baru semalam belatih, adoi ai..
lepas tu ada kump dari sekolah SMK SULTAN ALAM SYAH, emm bagi aku die orang ok, suara mc die pon ok, sedap, cume mc die nampak x konfident je, yang ahli panel sume ok,dan yang paling ok panel 2, nampak natural..hehe
kemudian kump dari sekolah SMK PUTRAJAYA PRESINT 1,(kot,tak pasti nama sekolah ape) sekolah nie memang bagus, tabik sama sekolah nie, memang best forum die, tahniah la buat mc die, suara memang best,sempoi,natural, ahli panel pon semua bagus, lebih bagus dari kumpulan-kumpulan yang mewakili ipta..hakikatnya, aku hope la die orang nie menang, sebab memang layak pon..tapi aku tak tengok sampai habis, sebab xsempat..sedih..tapi banyak la yang aku belajar ari SMK Putrajaya tu, thanks so much ya,
ingat nak post gamba, tapi tak boleh masuk plak..adoi ai..nanti ada masa aku post..selamat berforum!! salam perawacana...

22 July 2010

berlantaikan simen yang dingin..

berlantai kan lantai yang dingin, satu corak perkataan yang unik, hehehe
ade kisah menarik disebaliknya..

21/7 ari tu aku ada join program abang angkat, exco akademik yang KAB yang anjurkan. aku pon tak tau program nie untuk ape, just suke2 je. yela aku kan freshie kat sini. mule-mule rase macam xnak join, yela aku da la tak tau banyak pon pasal UPSI nie, kang kalau budak2 program tu tanye aku pasal UPSI nie aku nak jawab ape?? kan da jadi masalah..
At last aku pon join, sebab ade member housemate aku ajak join. ala suke2 je kan.. 21/7 tu kite orang kene kumpul kat foyer jmk, untuk proses penyerahan adik angkat, aku dtg lambat sket la dlam pkul 11.15, sebab aku abis klas pkul 10 pagi. so memang kene bergegas naik bas n terus balik kolej. Sampai kat foyer tu aku tegok budak2@kanak2 riang nie dah ada da, die orang datang pukul 8 pagi. emm ramai jugak la die orang nie, tapi as usual perempuan lagi ramai.. Die orang nie budak2 dari kawasan batang padang, ntah aku pon tak tau batang padang tu kat mane. ade dari SMK Khir Johari, SMK Air Kuning, SMK Slim River, n ape ntah lagi.. semua budak2 form 1, n die orang nie kire budak2 elit la kat sekolah die orang, budak2 Rk(rancangan khas)
yang ada kat situ untuk jadi abang angkat ada 4 orang je!!! hahaah memang ramai, tapi yang nak jadi akak angkat ramai giler, sampai melimpah ruah foyer tu, hahaha
lepas tu kem komandan pon bagi2 kan lah abg n akak angkat, yang lelaki xcukup kan, so die orang memang letak je kat umah yang memang kene jadi tempat penginapan untuk program nie.. mule2 aku rase macam ok je, sebab satu rumah hanya dapat 2 orang je adik angkat.. tapi bile aku sampa je kat umah aku, ade sederet budak kat umah aku,5 orang!! arghhhh tidak!!! mane aku nak sumbat nie??!!!!
emm last2 aku redha je la.. lagi pon kesian kat die orang kan..
lepas tu die orang pon siap2 la, sebab die orang ade program die orang sendiri, kite orang yang abg2 angkat nie cume menjaga kebajukan die orang je, jage tempat tido die orang, persiapan diri n all of those thing.
Naseb bek lepas tu aku xde klas, so aku lepak je kat blik n memeber aku sume ade klas, so aku bantai tido..
malam tu mule la trouble buat kite orang..huhu macam mane nak susun tempat tido budak2 nie?? adoi.. mule2 kite orang decide setiap sorang tido share katil ngan adik angkat, tapi adik2 angkat tu refuse, aik?? ngade2 btol bdak nie..dengan alasan malu... alamak..
emm last2 kite orang angkut tilam 2 buah bentang kat luar, korang tido la ramai2,hehehe
selesai pon masalah..tapi sian kat member aku, die tido beralaskan katil bertilamkan papan..terharu aku!
malam kedua, aku pon bagi cadangan, malam nie blik 3 amek 3 orag budak, korang ganbung katil, blik aku kite prang share katil ngan budak2 tu, amacam?? semua setuju.. selesai masalah. yang tido kat blik aku tu semua da amek posisi nak tido, aku suruh la die orang tido dulu, blik satu lagi tu die orang hiperaktif, xmo tido lagi. subuk nak borak n cerita. emm layan jela..sampai la pkul 1 kot..akhirnya..tido pon..aku memang da ngantuk gile time tu.. aku pon blik la blik, nak tido. masuk je blik aku tengok budak yang share katil ngan aku tu, tido macam katil tu die yang punye!! mule2 malu, tapi sekarang..aku plak yang rase cam malu,hahaha
ah lantak la, aku alihkan kaki die terus aku landing, aku da ngantuk gile time tu..
aku pon tido la.....zzzZZzzz..
tapi aku xdpat tido!!! nak tau sebab ape?? budak tu tido lasak gile!!! abis aku kene tendang, tolak, sepak, peluk,hahaha
xtahan aku pon bangun la, g kua jap. tapi aku perasan katil sebelah aku romete aku yang sepatutnya share katil nagn budak tu xde!! misteri!! mane pegi romate aku nie??
aku pon g la kat lua, aku tengok, romet aku tgah tido kat lua, atas lantai sorang2...sedih nya aku tengok..inilah pengorbanan romate aku..da la rumah aku nie tingkat 4, sejuk plak tu, sian aku tengok, aku pon tros masuk blik balik, xsanggup aku nak tido luar,hahaha
aku xkire, ape nak jadi jadila, yang penting aku tak nak tido luar,hehehe aku nie memang..
aku pon tertido dengan seksanya..
dalam pkul 5 macam tu aku terbangon, sebab budak kt katil aku nie pasang alarm, bising giler!!! yang pelik nye, die langsung x bangon!!! aku yang terseksa pendengaran!!! aku pon cari jam die nak matikan alarm tu.. puas aku cari xjumpe!!! aku da panas da time tu, last2 jumpe gak terselit kat tepi katil, adoi ai..budak..budak..aku x kejut pon die,hahaha jahat aku..
dalam pkul 5.30 baru member aku kejut die orang..glabah bangon!
dan hari terakhir die orang hari jumaat..mase die orang packing nak blik rase macam sedih plak..huhu
mase die orang balah tu die orang salam mintak maaf n terime kaseh, huhu terharu..aku pon cakap, blaja2 rajin2....

17 July 2010

sudah bermula

kali nie aku dah berada dalam kehidupan yang lain..
entah, mula-mula rasa seronok, tapi lama-lama masih lagi seronok..
nak kekal keseronokan aku..
hari pertama mula klas aku rase excited sangat2, yela hari pertama kan, semua nak nmpak perfect!
tapi bile je aku turun dari blok aku, dari jauh aku nampak barisan angkatan pemuda pemudi UPSI yang beratur menunggu kenderaan mengutip kami..adoi!!!
macam mane nie, lambat la nampaknya aku ke klas..huhu my first class...
xpe aku melangkah dengan tabah terus beratur,(dalam hati menangis..wawawa)
aku berdiri cover kecuakan, yela xnak la nt orang ckap ko cuak kan.
dalam 45 minit aku berdiri utuh menunggu bas akhirnya dapat juga aku menaiki bas.. horay!!!!
dalam hati aku mase tu da lega da..hehehe
sampai kat kampus aku terus masuk, dan cari kompleks dewan kuliah..
dalam hati da senyum dah.hehehe
sampai kat kompleks aku tergamam!!!
dekat situ ade dewan kuliah dari huruf C sampai N, aku dewan D.
xpe aku tetap senyum lagi, aku terus bergegas mencari dewan kuliah aku.
aku terus mencari,N..M..C.. eh?? mane D???
ah sudah, jam da pkul 7.55
mane nie dewan D?? aku terus kan pencarian dan sampai ke kawasan dewan kuliah berwarna putih.. dalam hati lega la, mesti kat sini punya dewan kuliah aku,hehehe
Alangkah malangnya nasib aku,sekali lagi terkena, komplek ni tengah ubah suai, die cat baru, jadi x ada label dewan kuliah ape!!! aduhhh!!!! satu hal lagi, aku da gelabah da, tapi naseb bek ade ramai dak yang gelabah(seperti aku) kat kawasan luar.
dan akhirnya,aku pon berjumpa la juga dengan dewan yang tersangat ,menyeksakan untuk dicari.....naseb baek lctrer x datang lagi..alhamdulillah..klas berjalan dengan lancar...

03 July 2010

aku anak FELDA..

Logo of Federal Land Development Authority (FE...Image via Wikipedia
mungkin ini takdir,
bila kita senang akan ada yang iri hati..
ini lumrah hidup sebagai manusia.

Bila terbaca tentang artikel mengenai yang kononnya FELDA bankrap, terasa dalam hati ini satu hirisan pedih. Siapalah gerangan manusia yang berhati entah sifatnya.
Jika benar Felda bankrap, apalah daya abah mampu mengait sawit bernilai ribuan ringgit setiap bulan, elaun sara hidup ratusan ringgit setiap bulan, bonus melimpah ruah bila tiba hari raya, bantuan yang membanjiri kehidupan??

entah la, bila manusia berhati busuk, sanggup memfitnah angkara kepentingan diri.
Apa sebenarnya kemahuan hati?

Cubalah rasa hidup di atas tanah bernama Felda.. rasalah, nikmatilah rezeki usaha titik peluh menabur budi pada tanah, hingga mekar tumbuh saujana sawit yang subur. ditemani lembah pohonan getah yang permai..Mungkin bagi 'mereka' itu kolot.. Tapi bagi anak generasi felda, itulah taman permainan kami, tempat kami menimba ilmu hidup.. tempat ibu bapa kami mencari nafkah rezki kurniaan Illahi.


mungkin mereka tersalah faham,mungkin juga tersalah ertikan hakikat ekonomi felda..
Cuba kita soroti kedudukan ekonomi felda,kedudukan tunai mereka merosot berjumlah RM2.73 bilion. Jika dilihat secara kasar atau melihat sembrono, memang akan lihat kejatuhan ekonomi. Tetapi hakikatnya, jika diteliti, Felda membelanjakan sebanyak RM2.41 bilion untuk pembangunan sosial peneroka dan generasinya. Lihat, adakah agenssi sebegini yang cukup mementingkan ahlinya? tepuk dada tanyalah diri..
kemudia Felda juga membelanjakan sebanyak RM 2 billion untuk program tanaman semula dan juga untuk bayaran pendahuluan.. Lihat, bertapa bertuahnya hidup bersandarkan Felda.. kemudian kita lihat pula aset felda terkumpul. Pada tahun 2004 dicatatkan sebanyak RM9.17 bilion dan meningkat kepada RM15.37 bilion pada 2009. jumlahnya kira-kira RM6.2 billion!! satu pencapaian yang amat membanggakan! walaupun aliran tunainya merosot, tetapi peningkatan dari aspek asetnya meningkat dan bertambah. Maka tidak tercetus isu bankrap disini.Pemikiran yang jumud semestinya menutup segala ruang kebijaksaan untuk memikirkan baik buruk sesuatu perkara..
seharusnya Felda dijadikan satu teladan buat semua, agar menjadi satu institussi kegemilangan negara satu hari nanti.. Hakir akan terus menyokong Felda, kerna..hakir anak FELDA!!!
Enhanced by Zemanta

02 July 2010

pentas dongeng

inilah habuk khazanah kita,
terhasil dari ukiran bijaksana..

kita ini apa??
boneka bersusun kaki menghayun langkah sumbang,
memapah kaki langkah laksana patah tidak berganti..

hendak berjalan rasa payah,
tidak melangkah binasa badan..

pentas dongeng akan terbuka,
memapar sumbang pelakon utama,
seakan runtuh dialog skripnya..

ntah mengapa,
nasib sebuah bangsa,
kala malam mengerbangkan tirainya,
kita terleka,
lena..

buah bicara seakan atom melontar,
idea seakan jurus pahlawan lagenda,
butir kata seperti melodi irama yang membunuh,
melankolik kah??

biar tangan berjabat mesra,
nanti akan terukir mesra,
senyuman yang paling mesra..

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...