19 October 2012

harapan bangsa : spekulasi

Mungkin ramai tak sedar dan cakna, isu terbaru tentang sebuah lagu, nyanyian Jaclyn Victor yang dikatakan tidak menjaga sensitiviti agama lain. Malah dikatakan bakal membawa bahana besar kepada agama lain. Turut diselitkan dalam sebuah spekulasi, ramai yang terguris dan terhiris oleh lagu nyanyian jaclyn victor itu. Lagu apa sebenarnya jac nyanyi ni sampai macam tu sekali kesannya?
Pencerahan oleh Jaclyn Victor.
"Lagu itu saya rakam sekitar 2007 khusus untuk penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak serta pihak gereja. Ia dicipta oleh seorang paderi dengan mesej keamanan Malaysia. Sebagai seorang penganut Kristian, rasanya tidak salah jika saya yang beragama Kristian menyanyikan lagu itu."

"Lagipun, ia bukan untuk tujuan komersial. Jadi, mengapa perlu mempertikaikan lagu yang sudah lama dirakamkan itu?"

"Saya sedar, mungkin disebabkan lagu itu dinyanyikan dalam bahasa Malaysia membuatkan ramai yang melihat perkara ini sebagai tidak sensitif dan menganggap saya cuba menyebarkan fahaman Kristian. Saya menyanyi dalam bahasa Malaysia kerana kebanyakan penganut Kristian di Sabah dan Sarawak bertutur dalam bahasa Malaysia."#sebenarnya, kita terlalu cepat melatah. Isu kecil mahu diperbesarkan menjadi gajah. Walhal boleh sahaja diselesaikan dengan mudah. Sengaja cara jalan payah, semata-mata nak menadah untung dengan cara mudah.

Rasanya, itu hak dia nak nyanyi lagu agama kristian, sebab itu agama dia. Kalau lah nak kaitkan dengan isu terpesong akidah dan sebagainya, banyak lagi depan mata kita yang memesongkan umat manusia di bekas tanah malaya ni. Kenapa isu terpilih sahaja diangkat?

Rancangan television tuh, lagi la. setiap hari tayang benda yang menggalakkan kita jauh dari agama Islam, tak pesongkan akidah ke tu? kenapa pulak tak nak boikot? Inilah kita sebagai bangsa melayu.  Mudah sangat lupa. Agama menjadi sandaran politikus untuk meraih simpati dan undian. Agama dijulang bila diperlukan sahaja. Lain-lain masa, senyap sunyi, bermusim. Mungkin bagi mereka agama ini sifatnya seperti buah durian. Bermusim. 

Ini pandangan jujur aku. Mungkin ada yang tak bersetuju. Terpulang. Memang aku minat Jacklyn Victor..

No comments:

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...