30 August 2012

Merdeka kan Anak Muda

Selamat menyambut tanggal 31 Ogos. Tarikh bebasnya tanah melayu. Dah 55 tahun kita merdeka. Setengah abad. Kalau umur manusia, sudah injak dan beralih fasa usia emas. Banyak sudah berubah. Sedari aku umur 7 tahun, sampai lah sekarang, sudah boleh mengundi. Banyak bezanya dalam lingkungan 20 tahun belakangan ni. Tapi kita masih banyak masalah. Mentaliti, moraliti, sahsiah, dan banyak lagi. Apa sebenarnya punca kita jadi macam ni? 

Masalah paling utama tetapi menjadi sampingan, moral remaja. Masalah sosial, isu lapuk yang tak pernah dan boleh diselesaikan. Mungkin kerana terlalu asyik isu ini dimainkan, sampai menjadi siulan bosan bagi yang mendengarnya. 

Ini bukan masalah bosan atau tak, ini tentang masa depan. Sampai bila kita nak hadap isu remaja bermasalah? sampai bila longkang-longkang kita nak diisi dengan janin bayi? sampai bila jalan raya kita menjadi gelanggang peraduan rempit? sampai bila anak muda kita mahu jadi gelandangan ? sampai bila? sampai hujung nyawa? sampai kiamat? Kalau lah setiap daripada kita tahu dan faham peranan sebagai warganegara, nescaya semua masalah ni tak akan timbul. Setiap dari kita asyik menunding jari. Tak pernah akui kesilapan dan kesialan diri. 

Malam ni ambang merdeka, berderet anak muda mengorbankan dara dan teruna mereka sembrono. Meraikan penuh nikmat setiap desahan mengikut pacuan nafsu yang berkuda. Merdeka dengan penuh kemaksiatan dan kebejatan. Kemeriahan seperti itu mereka dambakan, bukan dengan gemaan bacaan surah yasin, sebagai tanda kesyukuran ke hadrat Illahi atas keamanan yang dikurniakan. 

Jangan jadikan mereka anak muda, sebagai punca, pandang mereka sebagai mangsa semasa. Selamanya kita jatuhkan hukuman buat mereka tanpa kenal dan faham jiwa mereka, sehingga itulah kita tak kan berjaya memadam noda dalam jiwa anak muda. 

Pandang, dengar, faham & selam setiap jiwa anak muda. Cari mana silapnya, supaya dikemudian hari mereka membina negara, bukan menjatuhkan negara. 

MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

#janjiDitepati

1 comment:

Ayna Halim said...

Muda-mudi yg seronok sambut hari kemerdekaan tanpa tahu apa erti merdeka sebnr...fikirn masih blm medeka krna masih djajah oleh syaitan yg x prnh bosan mgoda umat Islam mlakukn kjhtn...

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...