21 November 2012

kahwin muda: maksiat atau halal


Kulim: “Daripada buat maksiat, lebih baik kami kahwin,” demikian kata Mohd Fahmi Alias, 17, yang berhasrat berkahwin dengan seorang budak perempuan yang baru mencecah usia 13 tahun. 

Walaupun menyedari hasratnya itu mungkin dibantah termasuk menimbulkan andaian kurang menyenangkan, namun bagi Mohd Fahmi pernikahannya dengan Nor Fazira Saad dianggap sebagai langkah terbaik bagi mereka berdua. 

gambar hiasan


Saya sudah sedia memikul tanggungjawab untuk bergelar suami. Saya percaya kami boleh berdikari dan saya akan tumpukan kepada perniagaan keluarga untuk menyara hidup kami berdua

Saya tidak kisah apa pandangan masyarakat terhadap kami berdua kerana yang penting keluarga di kedua-dua belah pihak sudah bersetuju,” katanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Kampung Naga Lilit, di sini, semalam. 

Katanya, mereka akan melangsungkan majlis perkahwinan di kediamannya pada 24 November ini. 

Ditanya mengenai masa depan Fazira, Fahmi berkata beliau tidak akan menghalang kalau Fazira ingin melanjutkan pelajaran selepas berkahwin dan ia bergantung kepada kemahuan pasangannya itu. 

Fazira berkata, usianya bukan penghalang menjadi dan sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab itu. 
Kami sudah dapat restu kedua ibu bapa kami dan saya kini banyak menerima tunjuk ajar keluarga Fahmi yang sememangnya memahami kesulitan dialami saya,” katanya. 

Sementara itu, Ketua Bahagian Penguat kuasa Pejabat Agama Islam Daerah Kulim, Azmi Ahmad, mengesahkan waris gadis berkenaan membuat permohonan kepada Mahkamah Syariah Daerah mengikut Enakmen Keluarga Islam 2008 (Pindaan) Negeri Kedah.

#respon aku, bagus bila dia dapat fikir macam tu, tahu beza mana yang halal dan haram, mana yang baik atau buruk, mana dosa atau pahala. Meskipun menimbulkan keganjilan dalam norma masyarakat melayu, hingga mendatangkan perasaan kurang senang segelintir pemegang ajaran ortodoks dan pengamal nilai konservatif melayu, dia tampil memberi kenyataan dan yakin dengan tindakan dia yang betul.

maksiat atau kahwin?


Sewajarnya tindakan dia dipuji bukan dikeji. Ya, dia masih muda dan pucuk, banyak perkara perlu dipelajari, tapi itu bukan alasan untuk menidakkan hak dia untuk menjalankan tuntutan kehidupan, yakni perkahwinan. Dia sudah bersedia dan mampu menggalas tanggungjawab jadi apa masalahnya. Kalau kita rasa mereka tak bersedia, maka bimbinglah dia. 

Jangan menyusahkan perkara yang senang, jangan besarkan perkara yang kecil. Moga perkahwinan mereka hingga ke akhir hayat, doa aku, amin.


#tak sabar nak kahwin 

No comments:

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...