14 August 2011

15 Ramadhan : pancing wang derma masjid-apa nak jadi laJOHOR BAHRU: Tabung Sedekah Ramadan di Masjid Taman Perling di sini, tidak terkecuali daripada menjadi sasaran mudah pencuri yang tergamak cuba memecahkan peti berisi wang tunai hasil sumbangan jemaah itu.


Dalam kejadian terbaru kira-kira jam 1.30 pagi Jumaat lalu, dua lelaki berpakaian serba hitam dan bertopi keledar dirakam menerusi kamera litar tertutup (CCTV) ketika cuba memecahkan sebuah daripada lebih 10 peti sumbangan yang ditempatkan di sekitar masjid.
Kehadiran mereka yang mencurigakan itu apabila tergamak memasuki masjid dengan memakai kasut, disedari beberapa anggota polis yang kebetulan singgah di sebuah gerai burger berdekatan. Langkah anggota polis mendekati untuk membuat pemeriksaan menyebabkan dua pemuda itu melarikan diri.Namun tindakan mereka lari secara meninggalkan sebuah motosikal di laman masjid itu menyebabkan seorang daripada suspek berhasil ditahan polis kelmarin selepas mengesan berdasarkan nombor pendaftaran, manakala seorang lagi rakan suspek sedang diburu.


Usaha pencuri melarikan wang daripada tabung masjid berkenaan bukan baru, sebaliknya sudah dua kali berlaku tahun ini iaitu pada Mei dan Jun lalu yang turut dirakam menerusi CCTV yang dipasang.

Selain cuba memecah mangga kunci, ada di antara pencuri terbabit menggunakan taktik memancing secara melekatkan gam pada hujung lidi penyapu sebelum dihulurkan ke dalam tabung berkenaan dengan harapan dapat melekatkan wang kertas di dalamnya.

Setiausaha Masjid Taman Perling, Hashim Sulaiman, berkata beliau tidak menyangka penjenayah sanggup melakukan apa saja demi mendapatkan wang tanpa mengira hukum agama.

“Kejadian pada awal pagi Jumaat lalu, adalah kes ketiga tabung masjid dipecahkan tahun ini. Ia dipercayai dilakukan selepas waktu solat Isyak hingga Subuh kerana ketika tiada jemaah dalam masjid.

“Sebelum ini ada pencuri menggunakan taktik pancing dengan membalut gam pada hujung lidi penyapu dan mengambil wang derma tanpa memecahkan tabung berkenaan.

“Walaupun jumlah yang mampu diperoleh mereka tidak seberapa, tetapi ia memberi kesan kepada kami selaku ahli jawatankuasa masjid kerana wang itu sumbangan orang ramai untuk tujuan baik, tetapi disalah guna pihak tidak bertanggungjawab," katanya ketika ditemui semalam.

Hashim berkata, pencuri dipercayai mengambil kesempatan terhadap kelonggaran keselamatan masjid terbabit yang tidak berkunci pada waktu malam untuk melakukan jenayah.

“Ruang masjid ini tidak berkunci kerana kami mahu memberi kemudahan kepada musafir yang ingin menumpang pada waktu malam. Namun, ada individu tidak bertanggungjawab menyalahgunakan kelonggaran ini," katanya.

Hashim berkata, selain memasang enam CCTV di sekitar kawasan masjid terbabit, pihaknya akan berusaha meningkatkan lagi rondaan kawasan sekitarnya pada sebelah malam dan awal pagi dalam usaha mengelak kejadian berulang.
*apa sudah jadi? wang derma masjid pun dikebas, oleh orang kita sendiri. Sudah tentu orang yang kebas tu sudah biasa dengan suasana masjid, sudah tahu selok belok dimana letaknya peti derma itu. Inilah manusia, bila terdesak dan tersepit antara nafsu dan akal. Sanggup mencuri dirumah Tuhan. Dah la duit derma masjid! Ini menunjukkan ada sesuatu yang takk kena berlaku dalam kalangan masyarakat kita. Penyakit sosial sudah melanggar batas agama dan syarak. Masyarakat kita perlukan perubahan dan post mortem untuk membendung masalah ni. usah pertikau rezki Tuhan, bersyukurlah dengan apa yang ada..salam ramadhan..

No comments:

lain-lain cerita jiwa saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...